Goede voornemens waarmaken

We kennen ze allemaal: de goede voornemens die we ons bij de jaarwisseling maken en waarvan we de meeste tegen eind januari al lang weer in het laatje hebben opgeborgen tot volgend jaar…

Hoe zorg je er nu voor dat je voornemens maakt die je wél kan waarmaken en dat je er ook echt voor gaat?

  1. Maak je doel(en) héél concreet: omschrijf voor jezelf wat je precies wil realiseren, wat je een succes zou noemen en wat niet en hoe het zou voelen als het gelukt is. Hoe beter je kan voelen, smaken, ruiken waar je naartoe wil, hoe groter de kans dat je lichaam en geest je vanzelf in die richting beginnen te trekken. Zorg wel dat het een beetje realistisch blijft, je kan mensen veel wijsmaken maar jezelf bedotten is minder evident! Dan weet je meteen zonder enige twijfel wanneer je je doel bereikt hebt, hoever je er nog van af bent en hoeveel tijd je nog hebt om er te geraken!
A close up of a sign

Description automatically generated
  1. Schrijf je doel(en) neer: je hersenen zijn getraind om iets dat op papier staat als een “harde” doelstelling te zien, in plaats van een vaag voornemen. Hang dat briefje meteen ook op een goed zichtbare. We zijn allemaal allemaal slachtoffer van de “vergeetcurve”, dus een goede “reminder” kan zeker geen kwaad J
/var/folders/lw/7kw440cn6vqff3mpqgpntvr00000gn/T/com.microsoft.Word/Content.MSO/29ED4D51.tmp
  1. Spreek je doel(en) uit: zodra je iemand anders op de hoogte brengt van je doelen, dwing je jezelf die serieus te nemen en heb je een beetje sociale controle geïnstalleerd die je zal helpen door te bijten als je het lastig krijgt…

Heb je zin om aan de slag te gaan, maar voel je je nog niet helemaal comfortabel met de techniek? Geef gerust een seintje!